Špangice se vraćaju u modu!

Možda ste špangice odnosno ukosnice zadnji put nosile u djetinjstvu, no one se, tvrde modni znalci, ove godine vraćaju u velikom stilu. Ovaj se detalj rijetko kada percipiralo kao modni dodatak, najčešće je bio namijenjen djevojčicama čije su se neposlušne frizurice ukrašavale metalnim špangicama koje su često bile u nekoj živahnoj boji i često su na vrhu kao ukras imale prikvačen neki omiljeni fikcionalni lik, najčešće iz animiranog filma. Kada se ne bi radilo o dječjim frizurama, ukosnice su se najčešće doživljavale kao neugledni profesionalni proizvod kojim, primjerice, klasične balerine smiruju svoje frizure, jer kosa u bijelom baletu ne smije lamatati i pratiti koreografiju nego mora mirno stajati uz glavu. Komplicirane i konceptualne frizure često su u svojoj unutrašnjosti skrivale i desetke špangica, a to im je i bila svrha – da pomažu frizuri, ali i da se ne vide.

Trendovi se stalno vraćaju

No, trendovi se neprestano mijenjaju. Tako se netko dosjetio i proglasio špangice novom modom za 2019. godinu, dakle- renesansa ukosnica je pred nama. U praksi to znači da će ovaj novitet za sobom povući i neke nove stilove frizura koje će unaprijed imati na umu ovaj modni dodatak. Dobra je stvar što se špange mogu nositi i na kratkim i dugim kosama, tako da se nitko ne mora bojati da neće moći pratiti trend.

Velike modne kuće poput Chanela i Diora već su plasirale svoje primjerke dodataka za frizure, a ukosnice su ukrašene doslovno svim i svačim! Najluđe i najskuplje su one koje koštaju i nekoliko stotina dolara i sadrže drago i poludrago kamenje, Swarovski kristale i biserje. Tu su i igle za kosu koje se dobro snalaze u punđama, a svoj povratak izborili su i ukrasni češljići koji u pravilu imaju veću površinu na koju se mogu nanijeti dodatni ukrasi. Problem će nastati tek kad se neki od ovih vrijednih dodataka izgubi, jer nije isto ako vam iz kose ispadne ukosnica za pola dolara ili ona od 300.