Audrey Hepburn, prekrasna glumica blagog lica i elegancije kojom je zračila, i danas je inspiracija mnogima, bilo da je riječ o modi ili frizurama. U vrijeme kada je ova britanska glumica, model i plesačica bila najaktivnija, svi detalji koji su se odnosili na percepciju njenog lika i djela u javnosti bili su pod strogim okom šefova velikih filmskih studija s kojima je imala potpisane ugovore. Kada se spomene Audrey, onda to zaziva u sjećanje cijeli paket, od izgleda, šminke, frizure i odjeće, a za prepoznatljive prizore iz filmova “Doručak kod Tiffanija” i “Praznik u Rimu” znaju i oni koji ih nisu odgledali u cijelosti.

Inovatorica i dobrotvorka

Posebno su do današnjih dana ostale upečatljive kratke frizure koje je Hepburn često nosila, a djevojke i danas od svojih frizerki i frizera traže nešto u tom slatkom stilu. Iako se dugo godina smatralo da je njenu kratku “pixie” vilinsku frizuru osmislio legendarni Vidal Sassoon, on ipak nije pravi autor. Prema nekim navodima, Audrey se ošišala na kratko tijekom boravka u Parizu i to nakon brojnih razgovora sa svojim najboljim prijateljem, modnim kreatorom koji je za nju dizajnirao mnogo odjeće, a to je Hubert de Givenchy. On je pak, među ostalim, za svoju dragu prijateljicu osmislio ikonički tamni šešir s kontrastnom trakom koji je nosila u “Doručku kod Tiffanija”.

Iako je bila tražena, Audrey Hepburn počela je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća puno manje snimati, a iz tog perioda posebno je upečatljiva cameo uloga u filmu Stevena Spielberga “Always” u kojem je glumila anđela. Osim po glumačkoj karijeri, Hepburn je bila i velika humanitarka koja je od 1950. godine surađivala s UNICEF-om prepričavajući dječje ratne priče. Potkraj svoje karijere potpuno se posvetila humanitarnom radu, a njena prva velika misija na terenu bila je krajem osamdesetih u Etiopiji. To ju je iskustvo duboko potreslo, ali je i skrenulo pažnju na veliki problem gladi i patnje kojoj su bila izložena tamošnja djeca ali i njihovi roditelji.